5 sterren service
Showroom aan Rijneke Boulevard
Makkelijk betalen met iDeal
Vragen? Bel 071 541 04 41

Welke vloer is geschikt bij vloerverwarming?

Vloerverwarming is vaak de meest praktische oplossing voor het verwarmen van een ruimte. Maar hoe praktisch en comfortabel vloerverwarming ook is, het is wel echt nodig om het gebruik van vloerverwarming te bespreken bij de keuze van een nieuwe vloer. Als je vloerverwarming gaat gebruiken, dan heeft dat gevolgen voor de vloeren die je het beste kunt kiezen. Eurolaminaat informeert je in deze blog over de Ins & Outs van vloerverwarming en de keuze voor parket, laminaat of PVC.

Welke vloer bij vloerverwarming

Meest geschikte vloeren voor vloerverwarming

In principe kunnen alle vloeren gelegd worden in combinatie met vloerverwarming. Toch zijn er een aantal factoren die bepaalde vloeren méér geschikt maken voor vloerverwarming. Het gaat er vooral om dat de vloer als comfortabel wordt beschouwd en dat de vloer de warmte van de vloerverwarming zo veel mogelijk ‘doorgeeft’. Vloeren die aan onderstaande voorwaarden voldoen, zijn meest geschikt voor vloerverwarming.

  • Vloeren die direct verlijmd worden op de ondervloer. Zo voorkom je dat een isolerende luchtlaag de werking van de vloerverwarming beperkt en dat er minder warmte ook daadwerkelijk afgegeven wordt aan de ruimte erboven.
  • Vloeren die niet extra afgelakt zijn. De warmte vanuit de onderliggende vloerverwarming kan de laklaag doen schilferen.
  • Vloeren waar niet nog extra vloerkleden op worden gelegd.

Bij vloerverwarming zijn de meest geschikte vloeren: PVC stroken (verlijmd), daarna PVC Click, laminaat en dan pas hout (verlijmd).

 

Vloerverwarming & Laminaat of PVC

Laminaat en pvc-vloeren kunnen goed samengaan met vloerverwarming. Beide materialen zijn uitstekend in staat om warmte door te geven, beter dan hout. Wel dien je bij het leggen van de vloer rekening te houden met de verwarming. Verlijm de vloerdelen in plaats van deze ‘zwevend’ te leggen. Zou je de vloer wel zwevend leggen dan zorg je er dus voor dat er een extra isolerende laag komt te liggen tussen vloerverwarming en de te verwarmen ruimte. Hier zou dus warmte verloren gaan.

Laminaat geschikt voor vloerverwarming

Eurolaminaat biedt laminaat die gemaakt is voor gebruik bij vloerverwarming. Dit laminaat is dunner en geeft de warmte van de verwarming dus beter door aan de ruimte erboven. Een ander voordeel: bij dit laminaat is isolatie voor de ondervloer niet nodig.

Vloerverwarming & Houten vloer/ parket minder geschikt

Een houten vloer (of parket) is minder geschikt dan laminaat voor gebruik bij vloerverwarming. Hout ‘leeft’ en kan dus uitzetten of krimpen onder invloed van temperatuur. Bovendien neemt hout minder goed warmte op waardoor de vloerverwarming op een hogere temperatuur moet worden ingesteld om hetzelfde comfort in de ruimte te ervaren.

Welk type hout in combinatie met vloerverwarming?

Een houten vloer leggen bovenop de vloerverwarming is zeker wel mogelijk. Eiken en Merbau zijn meest geschikt. Meer ‘gevoelige’ houtsoorten als Essen, Beuken, Robijn en Maple raden wij af.

Voordelen van vloerverwarming

Het gebruik van vloerverwarming maakt de keuze voor het type boven-vloer wel moeilijker maar dit weegt niet op tegen de voordelen van vloerverwarming.

  • Lager energieverbruik. Veel huishoudens besparen tot wel 20% op energie wanneer zij overgaan op vloerverwarming. De thermostaat kan vaak 1 tot 2 graden lager terwijl hetzelfde gevoel van comfort en warmte wordt ervaren.
  • Geen ruimte nodig voor plaatsing van radiatoren. In veel ruimtes is het lastig om een radiator een plek te geven zonder praktische bezwaren of zonder dat de radiator ontsiert.
  • Niet de noodzaak om een convector put aan te leggen. Convectorputten geven veel nadelen zoals het verzamelen van stof en kleine spulletjes zoals speelgoed.
  • Gezonder leefmilieu mede dankzij hogere luchtvochtigheid.

Eurolaminaat helpt!

Heb je vragen over het leggen van vloeren bij gebruik van vloerverwarming? Bezoek dan onze megastore aan de Rijneke Boulevard (achter Casba Wonen). Ook telefonisch kunnen wij verder helpen. Bel 071 541 04 41 of mail je vragen via info@eurolaminaat.nl. Onze experts helpen je graag verder!