5 sterren service
Showroom aan Rijneke Boulevard
Makkelijk betalen met iDeal
Vragen? Bel 071 541 04 41

Het kiezen van een Ondervloer: Waar dient u op te letten?

Wanneer u een zwevende vloer legt, is het noodzakelijk een ondervloer te plaatsen alvorens u de vloer legt. Ondervloeren kunnen warmte isoleren, geluid dempen, de ondergrond egaliseren en vocht vanuit de ondervloer tegenhouden. Een ondervloer is bepalend voor de levensduur van uw laminaat- of parketvloer.

ondervloer kiezen

Op welke ondergrond komt de ondervloer?

Het kiezen van de juiste ondervloer is niet altijd gemakkelijk, dit heeft veel te maken met de ondergrond waar die op komt. Het type ondergrond en de kwaliteit daarvan bepalen voor een groot gedeelte welke ondervloer voor u noodzakelijk is. Wanneer u een woning huurt, kan de woningcorporatie eisen stellen aan de ondervloer: het is wijsheid om hier eerst navraag naar te doen.

Heeft u een betonnen ondergrond?

Wanneer u een zwevende vloer op een betonnen vloer gaat leggen, is het belangrijk dat u er rekening mee houdt dat er vocht uit de betonnen vloer kan komen. Dit geldt niet alleen voor beton, maar voor alle mineraal houdende ondergronden. Het vocht uit de vloer mag niet in aanraking komen met het laminaat of parket. Een vochtwerende ondervloer is nodig om dit te voorkomen. Als vochtscherm kunt u bijvoorbeeld kiezen om een folie van kunststof te plaatsen op de ondergrond. Eurolaminaat pleit er wel voor dat u deze folie langs de randen omhoog laat steken, dat het folie in banen van ongeveer 20 centimeter elkaar overlappen en met tape waterdicht gemaakt worden.

Een vochtscherm is doorgaans enkel nodig op de begane grond van een woning of pand. De meeste ondervloeren bevatten tegenwoordig een vochtscherm. Dit is echter niet altijd het geval: let hier dus wel op.

Zit u al onder de 10dB-norm?

Om geluidsoverlast voor de buren te voorkomen, geldt de zogeheten 10dB (decibel) norm. Dit houdt in dat het contactgeluid, het geluid dat naar de onderburen gaat, niet meer dat 10 decibel mag zijn. Het aanschaffen van een geluiddempende ondervloer is hier de oplossing voor. De ondervloer realiseert een geluidsvermindering, uitgedrukt in decibellen. Er zijn diverse ondervloeren op de markt die gecertificeerd zijn om de reductie tot 10dB te behalen.

Moet de ondergrond geëgaliseerd worden?

Een ondervloer kan oneffenheden in de ondergrond opvangen. Dat is superfijn, omdat het daarom niet altijd nodig is om de ondergrond eerst te egaliseren alvorens u de zwevende vloer legt. Bij een vloer met een afloop van meer dan een halve centimeter is dit echter altijd nodig. Er zijn diverse egaliserende ondervloeren op de markt. De meeste ondervloeren egaliseren de vloer 1 tot 3 millimeter, er zijn echter ondervloeren die dit tot 6 millimeter doen.

Kent u het warmte-isolerende vermogen van uw vloer?

Bij het aanschaffen van een ondervloer is het goed om te letten op het warmte-isolerend vermogen van een vloer. Een ondervloer kan namelijk veel warmte in een woning vasthouden. Het gebruikmaken van warmte-isolerende ondervloeren in combinatie met een vloerverwarming kan averechts werken: de warmte komt dan niet door de ondervloer heen.

Hou rekening met 4 factoren …

Bij het leggen van een zwevende laminaat- of parketvloer is het belangrijk om een ondervloer te plaatsen alvorens u de vloerbedekking plaatst. Bij het plaatsen en uitkiezen van een ondervloer moet u doorgaans op vier punten letten: het egaliserend vermogen, warmte-isolatie, een vochtscherm en de geluidsdemping. Heeft u vragen over ondervloeren of wilt u een kijkje nemen naar ons brede assortiment aan ondervloeren? Bekijk dan onze productpagina of breng een bezoek aan onze showroom van ruim 500 vierkante meter. Onze experts helpen u graag verder met het kiezen van de juiste ondervloer. Eurolaminaat heeft immers ruim 12 jaar ervaring met vloeren én met ondervloeren.