5 sterren service
Showroom aan Rijneke Boulevard
Makkelijk betalen met iDeal
Vragen? Bel 071 541 04 41

Laminaat, PVC of Hout:
Welke overwegingen komen daarbij kijken?

Wil je een nieuwe vloer, dan is de keuze vooral tussen PVC, laminaat of parket. Je moet de vloer ten eerste vooral mooi vinden. En de Look & Feel moet natuurlijk passen bij je meubilair. Toch zijn er ook andere verschillen tussen hout, PVC en laminaat die bepalend kunnen zijn voor de vloer die je uiteindelijk kiest.

Laminaat pvc of hout

Onderstaand neemt Eurolaminaat u aan de hand langs de Voors en Tegens van de verschillende vloeren, als hulp bij de uiteindelijke keuze.

Verschillende Look & Feel tussen Hout, PVC en Laminaat?

De kwaliteit van PVC en van Laminaat is sterk verbeterd in de afgelopen jaren. Veel laminaat en pvc-vloeren zijn bijna niet van ‘echte’ houten vloeren te onderscheiden. Toch geeft een aantal mensen de voorkeur aan hout/ parket omdat de planken qua authenticiteit zeker winnen van pvc-vloeren en laminaat.

In hoeverre verschillen de kosten van Hout, PVC en Laminaat?

Hoeveel overwegingen er ook te maken zijn, het is altijd belangrijk dat de vloer betaalbaar is. Bovendien moet de investering die een vloer ‘vraagt’ ook passen bij het budget die je voor ogen had. Houten vloeren zijn doorgaans het duurst, dan volgt PVC en laminaat is doorgaans het goedkoopst.

Houten vloeren kosten per vierkante meter gemiddeld tussen € 45 en € 70 per vierkante meter, alleen voor de vloerdelen. Houten vloer kun je wel goedkoper maken door een ander merk (zoals voor het huismerk van Eurolaminaat) of andere houtsoort te kiezen. Pvc-vloeren zijn goedkoper dan parket, maar duurder dan laminaat. De goedkoopste pvc-vloer kost rond de € 20 per m2. Laminaat vloeren zijn het goedkoopst. Eurolaminaat heeft al laminaatvloeren vanaf € 5 per m2. Kies je voor duurdere laminaatvloeren dan kom je tot maximaal een investering van €30 per m2.

Verschillende gevoeligheden voor warmte, (lucht)vochtigheid, krassen en andere schade

PVC is nu ongekend populair. Deze populariteit heeft PVC vooral te danken aan het feit dat pvc-vloeren erg robuust zijn. Zéker ten opzichte van houten vloeren, loop je bij pvc vloeren weinig risico op krassen (bijvoorbeeld door huisdieren), kleurverschillen door fel zonlicht, diepere putten of beschadigingen of kromtrekken als gevolg van hitte, water of luchtvochtigheid. Laminaat vloeren zijn ook redelijk ‘onaantastbaar’ maar wanneer er te lang een plas water op laminaat blijft liggen dan zullen de laminaatdelen daar toch gaan kromtrekken. Het risico op kromtrekken is bij pvc dan toch kleiner. Zeker voor de badkamer en in mindere mate voor de keuken verdient pvc de voorkeur, boven laminaat (minder geschikt) en hout (niet geschikt).

Herstel van schade bij hout, PVC en laminaat

Houten vloeren kunnen dan wel makkelijker beschadigd raken, maar, in tegenstelling tot bij pvc en laminaat, kun je kleine beschadigingen wél herstellen door de vloer op te schuren. Heb je beschadigingen op een verlijmde pvc-stroken vloer, dan kun je vrij gemakkelijk één of meerdere stroken vervangen. Bij click-pvc en bij laminaat is het vervangen van één of enkele planken echt een stuk lastiger.

Wat zijn ‘gemakkelijke’ vloeren?

Zoek je een vloer die makkelijk te leggen is en die ook weinig tot geen onderhoud nodig heeft, dan kies je voor laminaat. Laminaat maak je makkelijk schoon en hoef je nooit in de was of olie te zetten.

Parket, Laminaat of PVC bij Eurolaminaat

Bovenstaand hebben we een aantal belangrijke overwegingen besproken, die komen kijken bij de keuze tussen hout/parket, laminaat of PVC. Toch zijn er nog meer verschillen. Onze experts in de winkel kunnen u een advies op maat geven als u het moeilijk vindt een keuze te maken. Bezoek onze experts in de megastore van ruim 500 vierkante meter aan de Rijneke Boulevard. U kunt een persoonlijk adviesgesprek inplannen via 071 541 04 41 of info@eurolaminaat.nl.