5 sterren service
Showroom aan Rijneke Boulevard
Makkelijk betalen met iDeal
Vragen? Bel 071 541 04 41

Wat moet u weten voordat u laminaat gaat leggen?

Met het hedendaagse kliklaminaat is het leggen van laminaat een klus die voor de gemiddelde doe-het-zelver goed uit te voeren is. Voordat u begint met het leggen van laminaat moet u echter op een aantal zaken letten. Zo moet de ondergrond droog en vlak zijn en moet de vloer acclimatiseren voor u hem kunt leggen. Waarom is dit? En hoe doet u dit? U leest het in dit artikel.

laminaat leggen

Het belang van een droge en vlakke ondergrond

In sommige gevallen is het nodig om de ondergrond te egaliseren, soms loopt een vloer namelijk af of zitten er gaten en butsen in een vloer. Het verschil in oppervlak mag niet meer dan een halve centimeter zijn. Door de vloer te egaliseren maakt u de vloer gelijk en vlak. Dit kunt u doen met een egaliserende pasta, zoals Egaline. Soms is het ook mogelijk de vloer te egaliseren door zachtboard, spaanplaat of osb-platen op de ondergrond te plaatsen.

Naast het feit dat de ondergrond vlak moet zijn, moet deze ook droog zijn. Bij een betonnen vloer op de begane grond is het plaatsen van een vochtscherm essentieel.

Waarom laminaat laten accclimatiseren?

Wanneer u jarenlang wilt genieten van uw laminaatvloer is het acclimatiseren van de vloer noodzakelijk. Laminaat kan krimpen en uitzetten; dit heeft te maken met verschil in temperatuur en luchtvochtigheid die per woning en ruimte kunnen verschillen. Het acclimatiseren van uw laminaatvloer is niets anders dan het laminaat laten wennen aan de omgeving. Wanneer het laminaat niet geacclimatiseerd wordt, loopt u het risico dat het laminaat bol gaat staan of dat er naden en kieren ontstaan tussen de lamellen.

Zo acclimatiseer je laminaat

Het acclimatiseren van laminaat is simpel. Het vraagt echter wel tijd en het is dan ook aan te raden dit tijdbestek mee te nemen in de planning. Leg de verpakkingen laminaat horizontaal op de vloer van de ruimte waarin u het laminaat gaat leggen. Zet de verpakkingen niet tegen de muur aan, hierdoor kan het laminaat buigen. Laat het laminaat minimaal 48 uur acclimatiseren in de ruimte. Het laminaat zal, afhankelijk van de ruimte, iets krimpen of uitzetten.

Ook andere vloeren, zoals parket en kurk, zullen moeten acclimatiseren alvorens deze gelegd worden. De conditie waarin dit moet gebeuren verschilt per type vloer.

Waar moet u nog meer op letten?

Voordat u laminaat gaat leggen, is het aanschaffen en leggen van de juiste ondervloer noodzakelijk. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat u plinten aanschaft; u kunt deze 24 uur na het leggen van laminaat bevestigen.

Zorg verder voor het juiste gereedschap. Een laminaatsnijder of -knipper is handig om het laminaat op de juiste lengtes af te korten. Een profielmal is zeer handig om obstakels, zoals een deurpost, goed in kaart te brengen en af te meten en met een zwaaihaak kunt u niet-haakse muren aftekenen. Verder is een laminaat-legset essentieel, hier zitten afstandmeters, een slagblok en winkelhaak in. Daarnaast heeft u een hamer nodig om het laminaat aan te tikken.

Eurolaminaat helpt …

Heeft u vragen over de voorbereidingen op het laminaat leggen, of bent u toch geïnteresseerd geraakt in onze legservice? Of bent u benieuwd naar ons brede assortiment aan laminaatvloeren? Bekijk dan onze productpagina of breng een bezoek aan onze showroom van ruim 500 vierkante meter. Onze experts helpen u graag verder met het kiezen van de juiste vloer.