Wanneer u een vloer legt, zult u de overgang tussen de vloer en de muur soepel moeten laten verlopen. Hiervoor gebruikt u plinten: dit zijn lijsten die op vloerhoogte aan de wand bevestigd of op de vloer geplakt worden. Wanneer u plinten op de wand plaatst, dienen deze tevens als bescherming tegen beschadigingen aan de wand. Naast de functionele waarde, dragen plinten bij aan de sfeer in uw huis. Welke plinten zijn er eigenlijk en hoe bevestig je deze? We bespreken het in het artikel van deze maand.
Er zijn diverse plinten op de markt. De meeste bestaan uit micro density fireboard, ofwel mdf.
Een plint kan op drie manieren zijn afgewerkt.
1. Allereerst kan er een dun folie over de plint heen geplaatst zijn, bedrukt met een decoratie.
2. Ook kunt u kiezen voor een plint met een fineerlaag. Dit is voornamelijk mooi bij parketvloeren.
3. Tot slot zijn er voor kurkvloeren speciale plinten met kurkfineer op de markt.
De meest voorkomende en simpelste variant van plinten zijn de plakplinten. Deze worden enkel gebruikt ter afwerking van de vloer. Plakplinten zijn met een ijzerzaag of een plintenschaar goed op maat te maken. Op elke plakplint bevindt zich doorgaans een plakstrip waarmee u de plint op de vloer kunt plakken.
Decorplinten bevestigt u aan de wand; ze zijn ideaal wanneer u wenst dat de plinten gemakkelijk weer van de wand te verwijderen zijn. Deze plinten zijn vaak zo’n 6 centimeter hoog en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Eerst bevestigt u clips op de wand, om de halve meter. Daarna kunt u de decorplinten erop plaatsen. Wanneer de plinten zijn bevestigd aan de wand, dient u hoek- en verbindingsstukken te monteren om de plinten af te werken. Op deze wijze lopen de plinten netjes in elkaar over.
Wanneer u plinten plaatst, kan het zijn dat u kabels in de plinten wilt verwerken. Dit is mogelijk met systeemplinten. Systeemplinten bevatten een uitsparing aan de achterzijde van de plint, waardoor het mogelijk is kabels erachter te verwerken. De systeemplint kunt u op de muur bevestigen door deze te schroeven, spijkeren of lijmen.
Overzetplinten zijn staande plinten die gemakkelijk over reeds bestaande plinten heen te plaatsen zijn. U kunt deze op bestaande plinten schroeven, spijkeren of lijmen. Hierdoor hoeft u de oude plinten niet te verwijderen. U voorkomt muurbeschadigingen bij het verwijderen van de oude plinten. Overzetplinten worden voorzien van een grondlaag, deze zijn daardoor makkelijk te schilderen.
Naast de plakplint, overzetplint, decorplint, systeemplint of overzetplint zijn er nog diverse andere plinten op de markt. Heeft u vragen over plinten of bent u benieuwd naar ons brede assortiment aan plinten? Bekijk dan onze productpagina of breng een bezoek aan onze showroom van ruim 500 vierkante meter. Onze experts helpen u graag verder met het kiezen van de juiste plint of bent u toch geïnteresseerd in onze legservice?