5 sterren service
Showroom aan Rijneke Boulevard
Makkelijk betalen met iDeal
Vragen? Bel 071 541 04 41

Laminaat leggen: Hoe doe je dat?

Laminaat is de duurzame oplossing voor een vloer met een warme uitstraling. Een laminaatvloer is makkelijk schoon te houden. Het leggen van laminaat is eenvoudig, maar voordat u laminaat gaat leggen moet u natuurlijk wel de juiste gereedschappen in huis hebben. Zorg ervoor dat u voldoende laminaat in huis heeft, houd hierbij rekening met 10% snijverlies. Verder heeft u een laminaatknipper, afstandhouders, ondervloer, plinten, een winkelhaak, een hamer en een plintenschaar nodig.

Laminaat leggen: Hoe doe je dat?

Voordat u begint

Voordat u begint met laminaat leggen is het uiterst belangrijk om laminaat te laten acclimatiseren. Dit doet u door de pakken laminaat 48 uur lang te laten liggen in de ruimte waar het laminaat gelegd wordt. Hierbij is het belangrijk dat het laminaat minimaal 50 centimeter van de muur af ligt en dat de pakken liggend acclimatiseren. Als u het laminaat tegen de wand aan plaatst, heeft u kans dat de lamellen buigen.

Naast het acclimatiseren van het laminaat is het belangrijk dat de vloer waarop u laminaat gaat leggen schoon, droog en vlak is. Wanneer de vloer grove oneffenheden bevat, is het belangrijk deze op te vullen of te egaliseren met een pasta.

De ondervloer leggen

Laminaat wordt zwevend gelegd en een ondervloer is daarom noodzakelijk. Een ondervloer heeft een egaliserend vermogen, isoleert warmte en dempt het geluid. De ondervloer zorgt ervoor dat kleine oneffenheden in de ondergrond worden opgevangen en weggewerkt. Leg de ondervloer op de oppervlakte die het laminaat moet bedekken. Pas op dat u uw ondervloer niet kapot loopt bij het leggen van het laminaat.

Het laminaat leggen

Nu de ondervloer ligt, kunt u beginnen met het leggen van het laminaat. Houd er rekening mee dat de legrichting van het laminaat kan bepalen welke sfeer het vertrek uitstraalt. Wanneer u de vloer in de lengte van uw vertrek legt, zal het vertrek langer lijken. Als u de vloer in de breedte legt, zal de ruimte juist breder lijken.

1. Begin met het leggen van laminaat in de hoek van de langste muur, u legt een aantal afstandshouders tegen de wand en legt de eerste lamel. U legt nu de eerste rij lamellen. Zorg ervoor dat u lamellen uit verschillende verpakkingen gebruikt; mocht er kleurverschil tussen de pakken zitten, ziet u dit niet meer terug.

2. Nadat u de eerste baan heeft gelegd, kunt u de tweede baan leggen. Om de naden van het laminaat te laten verspringen, kunt u het best een afgezaagde lamel gebruiken om mee te beginnen. Deze mag niet korter zijn dan 30 centimeter. Wanneer u de eerste lamel van de tweede baan heeft gelegd, kunt u deze afmaken.

3. Nu u de eerste en de tweede baan heeft liggen, kunt u de rest van de vloer leggen door het patroon te herhalen. Voor een strakke verdeling van het laminaat kunt u ervoor kiezen om de eerste rij te beginnen met een lamel van 1/3, de volgende rij gebruikt u een hele lamel en de derde rij gebruikt u weer 1/3 van een lamel. Door dit te doen voorkomt u een trappatroon, maar heeft u wel meer snijverlies.

Hulpstukken bij het leggen van laminaat

Er zijn diverse hulpstukken beschikbaar voor het leggen van laminaat. Zo kunt u met een winkelhaak of slagblok het laminaat aantikken. Gebruik nooit een hamer direct op het laminaat.

Verder kunt u met een profielmal lastige vormen, zoals leidingen, aftekenen op laminaat en kunt u met een zwaaihaak niet haakse muren aftekenen.

Eurolaminaat helpt!

Heeft u vragen over het leggen van laminaat of, of bent u toch geïnteresseerd in onze legservice? Bekijk dan onze productpagina of breng een bezoek aan onze showroom van ruim 500 vierkante meter. Onze experts helpen je graag verder!